Baigėsi vilkų medžiojimo sezonas

Aplinkos ministerija informuoja, kad kovo 31 d. baigėsi 2023-2024 m. vilkų medžiojimo sezonas. Šio sezono metu sumedžiota 280 vilkų, dar 9 vilkai buvo partrenkti automobilių ar sumedžioti pagal išduotus specialius leidimus ne medžioklės sezono metu mažinant vilkų daromą žalą avims ir kitiems ūkiniams gyvūnams.

2023-2024 m. medžioklės sezono metu buvo nustatytas 341 vilko sumedžiojimo limitas.

Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklėse nustatyta, kad vilkus medžioti galima nuo spalio 15 d. iki kovo 31 d., tačiau išnaudojus nustatytą vilkų sumedžiojimo limitą, sezonas nutraukiamas anksčiau. Šiemet anksčiau nutraukti sezoną neprireikė.

Daugiausiai vilkų sumedžiota Anykščių r. savivaldybėje – 19, Rokiškio r. savivaldybėje –15, Varėnos r. ir Švenčionių r. savivaldybėse –  po 11, Utenos r. savivaldybėje – 10, Mažeikių r. savivaldybėje – 9.

Detalią informaciją apie vilkų sumedžiojimą per 2023-2024 m. medžioklės sezoną galima rasti čia.

Vilkas yra saugoma rūšis Europos Sąjungoje ir daugelyje kitų valstybių. Lietuva, 1996 m. ratifikuodama Berno konvenciją „Dėl Europos laukinės gamtos ir gamtinės aplinkos apsaugos“, nustatė, kad Lietuvai yra netaikomas Berno konvencijoje įtvirtintas draudimas medžioti vilkus.

Pagal Buveinių direktyvą Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Suomijai taip pat padaryta išimtis, ir šios šalys turi teisines galimybes reguliuoti vilkų gausą juos medžiojant. Nors Lietuva ir išsiderėjo palankesnes nei Vidurio ir Centrinės Europos valstybės vilkų populiacijos reguliavimo išlygas, tačiau pagal tarptautinius įsipareigojimus privalo užtikrinti palankią vilkų apsaugos būklę.

Pagal patvirtintą Vilko apsaugos planą Lietuvoje galėtų gyventi 32–62 vilkų šeimos. Jeigu vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos (visa populiacija 500 ar daugiau vilkų žiemos pabaigoje), populiaciją planuojama tolygiai mažinti ir išlaikyti 32–62 šeimų ribose.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis