Seimas apsisprendė svarstyti prezidento veto dėl naktinių taikiklių įteisinimo

šaltinis- agrobite.lt

Sekmadienį Seimas priėmė svarsti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl Medžioklės įstatymo pataisų, kuriomis numatomas naktinių taikiklių įteisinimas.

Už balsavo 76 Seimo nariai, prieš – 45 parlamentarai.

Numatyta pataisų svarstymo data – kovo 14 d. Pataisos bus svarstomos Seimo Kaimo reikalų komitete.

Kaip Seime teigė prezidento patarėja Agnė Jakstienė, šalies vadovo vertinimu, įstatymo priėmimo motyvai yra nepakankamai svarūs, o įtvirtintas teisinis reguliavimas gali sudaryti prielaidas nepagrįstam laukinės gyvūnijos skurdinimui.

„Iš Konstitucijos 54 straipsnio valstybei kyla pareiga rūpintis gyvūnijos apsauga bei prižiūrėti, kad būtų su saiku naudojami, atkuriami ir gausinami gyvūnijos ištekliai. Iš šios Konstitucijos nuostatos valstybei kyla pareiga nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuris nesudarytų prielaidų skurdinti gyvūnijos“, – Seime kalbėjo A. Jakstienė.

Naktinių taikiklių įteisinimą kritikavo ir „laisvietė“ Monika Ošmianskienė. Pasak jos, teikiant naktinių taikiklių įteisinimo projektą siekiama „įsiteisinti sau žaisliuką“.

„Yra geras pasakymas, kad blogam šokėjui ir kiaušiniai trukdo. Medžioklėje svarbiausia yra etika ir medžiotojo nusiteikimas. Geras medžiotojas su bet kokiu įrankiu nešaus neįsitikinęs, kad šūvis bus taiklus, o blogos etikos ir moralės medžiotojas ir turėdamas taikiklį šaus neįsitikinęs. Todėl visi šie pasvaičiojimai, kad tai būtina, yra tiesiog noras įsiteisinti sau žaisliuką“, – sakė M. Ošmianskienė.

Visgi konservatorius Audrius Petrošius pažymėjo, kad iš įstatymo skeptikų pusės šiuo klausimu trūksta faktinių, o ne emocijomis grįstų argumentų.

„Tai, matyt, emocijomis grįstas klausimas ir gaila, kad tas veto buvo panaudotas. Kalbant apie to argumentus – yra skatinamas nepasitikėjimas medžiotojų bendruomene, nors, mano galva, medžiotojų bendruomenė labiausiai prisideda prie gamtos išsaugojimo ir brakonierių gaudymo“, – kalbėjo parlamentaras.

„Norėtųsi gauti faktais grįstų argumentų, kuo esame išskirtiniai ir kodėl tas reguliavimas turėtų būti kitoks nei senojo Vakarų pasaulio valstybėse“, – teigė A. Petrošius.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda grąžino parlamentui įstatymo projektą dar praėjusių metų gruodį, nurodydamas, jog naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra siekiant kovoti su afrikiniu kiaulių maru ar prisidėti prie geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Be to, prezidento vertinimu, įteisinus naktinius taikiklius, būtų labai sunku užtikrinti tokių prietaisų naudojimo kontrolę – ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą faktiškai taptų nepritaikoma.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį parlamentas nusprendė nuo gegužės medžiotojams leisti naudotis naktinio matymo taikikliais. Visgi, Medžioklės įstatymo pataisas palaikė tik 69 parlamentarai – siekiant atmesti prezidento veto, už tai turi balsuoti bent 71 Seimo narys.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau ragino aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Į prezidentą su prašymu vetuoti šį Seimo sprendimą kreipėsi eilė parlamentarų, oponavusių taikiklių įteisinimui. Grąžinti įstatymą parlamentui ragino ir Lietuvos žaliųjų partija, rengusi demonstraciją Daukanto aikštėje. 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis