Neatsakingas medžiotojų elgesys tvarkant laukinių gyvūnų atliekas gali būti pražūtingas laukinei gamtai
 

VMVT tarnyba 2024-01-23 gavo pranešimą apie Klaipėdos rajono medžiotojų būrelį, kuris teršia aplinką medžioklės atliekomis. Pranešimas pasitvirtino.

Aptikti nusižengimai:

– Sumedžiotiems šernams gabenti naudotos nesandarios talpos, kurios neapsaugotos nuo skysčių ištekėjimo į aplinką.

– Būrelis neturi ir sandarių talpų susidariusioms gyvūninėms atliekoms laikyti. Viena dalis atliekų laikomos atviroje priekaboje, o kitos išmetytos lauke, aplink namelį.

– Neįrengtas dezinfekcinis barjeras prieš patenkant į patalpą, kurioje vyksta apdorojimo darbai.

– Pati patalpa nešvari, nepateiktas patalpų valymo ir dezinfekavimo žurnalas.

– Šaldiklyje laikoma neženklinta mėsa.

„Dezinfekcinių kilimėlių neįrengimas prieš patenkant į patalpas, nesandariai laikoma sumedžiotų laukinių gyvūnų atliekos ar bet kur medžiotojų numestos žvėrių liekanos gali sukelti infekcijas ir net tapti pasiutligės židiniais, platinti AKM virusą. Sausio 24 d., lygiai prieš 10 metų, Lietuva pirmoji Europos Sąjungos valstybė oficialiai pranešė apie nustatytą afrikinio kiaulių maro atvejį šalyje. Kadangi nuo šios mirtinos kiaulėms ir šernams ligos nei gydymo, nei vakcinos nėra, veiksmingos yra tik biologinio saugumo priemonės, padedančios apsisaugoti nuo AKM viruso patekimo į kiaulių ūkius ar medžioklės plotų vienetus. Kiekvienas medžiotojas turi suvokti, kad biosauga yra pati svarbiausia ir jos laikyti – privalu“, – pabrėžė Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

VMVT inspektoriai, užfiksavę pažeidimus medžiotojų būrelyje, perdavė šią informaciją ir aplinkosaugininkams. Būrelio Pirmininkui bus pritaikyta ANK.

 

VMVT primena, kad laikytis biologinio saugumo reikalavimų bei tinkamai tvarkyti medžioklės atliekas – būtina. Biologinio saugumo reikalavimus galima rasti čia.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis