Nauji privalomi kursai visiems ginklų savininkams!

Kalbant apie medžiotojų dalyvavimą krašto gynyboje, priešo įsiveržimo atveju buvo pradėtos derybos dėl būtinybės rengti specialius kursus visiems ginklų savininkams.

Pagrindinis tikslas – paruošti žmones situacijai: informuoti, veikti; ką ir kaip daryti, kur susirinkti, kad tokie junginiai būtų pavaldūs; ir pan;

 

Pasiūlymas dėl Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme pataisų buvo įvertintas praėjusį antradienį. Už balsavo 108 Seimo nariai, prieš buvo vienas, 15 politikų susilaikė. Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme įtvirtinta, kad norėdami gauti leidimą A ir B kategorijų ginklams ar juos pratęsti asmenys turės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą. Tai palies visus – medžiotojus, ginklą savigynai turinčius žmones ir net sportininkus.

Vyriausybės duomenimis, ginklų savininkų rengimas pilietiniam pasipriešinimui per metus kainuotų apie 20 tūkst. eurų, o kursą išklausytų lygiai tiek pat asmenų.

Jau dabar Pilietinio pasipriešinimo mokymo kursą galite žiūrėti internete, jis yra nemokamas ir visiškai savanoriškas. Nuo kitų metų visi norintys įsigyti naują medžioklinį ar savigynos ginklą, taip pat norintys pratęsti leidimą nešiotis ginklą, bus priversti klausytis kursų ir išlaikyti testą.

Pataisos dėl prievolės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą ginklų savininkams įsigalios nuo kitų metų sausio.

Pilietinio (neginkluoto) pasipriešinimo mokymai

 

 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas nurodė, kad tai nebus kažkokie sudėtingi kursai: “Tai bus pamatiniai dalykai, kurie tikrai bus naudingi kiekvienam žmogui. Nebūtinai, ar tu esi sportininkas, ar medžiotojas, tu turi daugiau žinoti apie tai, kaip valstybė funkcionuotų karo metu. Ir mano požiūriu tai yra svarbu.”

Nuotolinių kursų platformą yra sukūręs Krašto apsaugos mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas. „Tai – vienos valandos kursai su tam tikru žinių patikrinimu, kurio galima būtų ir atsisakyti. Čia jau kaip nuspręs Krašto apsaugos ministerija, nes krašto apsaugos ministras turės nustatyti tvarką“, – atskleidė politikas pridūrė: „Bet šiai minutei mes kalbame apie nuotolinę pilietinio pasipriešinimo kursų platformą“. Visą „LNK Žinių“ pokalbį su L. Kasčiūnu rasite čia

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis