Alytaus aplinkosaugininkai neteisėtą prekybą laukiniais gyvūnais išaiškino per „Facebooką“

Aplinkos apsaugos departamentas atkreipia dėmesį, kad jau vien siūlymas parduoti ar atiduoti laukinį gyvūną, neturint teisėtą įsigijimą patvirtinančių dokumentų, atitinkamų sertifikatų ir leidimų yra neteisėtas.Šį kartą socialiniame tinkle nustatyti du neteisėti gyvūnų siūlymo atiduoti atvejai.  

Viename iš „Facebook“ skelbimų pastebėta informacija apie dovanojamą lapę. 

Atlikus tyrimą nustatyta, kad asmuo Varėnos rajone, teisėtu būdu savo sodybos kieme sugavo lapę. Per patikrinimą paaiškėjo, kad asmuo lapę jau buvo paleidęs į laisvę, nes pilietiški gyventojai socialiniame tinkle įspėjo, kad skelbimo turinys yra neteisėtas.  

Primename, kad laukinis gyvūnas negali būti auginamas ar perduodamas auginti kitiems, todėl už šį pažeidimą asmeniui gresia nuo 30 iki 300 eurų bauda.  

Aplinkosaugininkai nustatė dar vieną neteisėtos prekybos atvejį socialinio tinklo „Facebook“ skelbime, kuriame asmuo siūlė padovanoti auginimui arba kailiams usūrinį šunį. 

Pareigūnams nagrinėjant įvykio aplinkybes, paaiškėjo, kad asmens sodybos kieme šunys pagavo usūrinį šunį. Laukinis gyvūnas buvo uždarytas ir laikomas narve.  

Usūrinis šuo yra įtrauktas į Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą ir šio gyvūno laikymas auginimas, veisimas, dauginimas, mainymas, įvežimas, perkėlimas, prekyba ar kitoks jo naudojimas neturint leidimo yra draudžiamas. 

Usūrinis šuo buvo paimtas ir perduotas gyvūnų globos namams – UAB „Nuarui“. Už neteisėtą prekybą asmeniui gresia bauda nuo 200 iki 400 eurų. 

Primename, kad pastebėjus aplinkosauginį pažeidimą reikia pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat svarbu nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidimą, t. y. – asmenis darančius pažeidimą, bei šią informaciją, nuotraukas ar vaizdo įrašą siųsti el. paštu info@aad.am.lt.   

Jei kyla klausimų apie aplinkos apsaugos reikalavimus, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 8 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt. 

usūrinis.jpg

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis