Po aplinkosaugininkų tyrimo neteisėtai medžioję keturi medžiotojų ir žvejų klubo „Girelė“ nariai sulaukė teismo nuosprendžio

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad š. m. rugsėjo 21 d. Utenos apylinkės teismo Visagino rūmuose buvo priimtas nuosprendis, kuriuo keturiems medžiotojų ir žvejų klubo „Girelė“ medžiotojams iš viso priteista 82,5 tūkst. Eur baudos, 69,4 tūkst. Eur žalos aplinkai ir uždrausta medžioti 5 metus.

Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai 2020 m. rugsėjo 21–23 dienomis atliko Ignalinos rajono medžiotojų ir žvejų klubo „Girelė“ planinį patikrinimą, siekdami nustatyti, kaip laikomasi leidimo naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius medžioklės plotų vienete sąlygų. Patikrinimo metu kilo įtarimų, kad medžioklės lapuose buvo  klastojami įrašai (ištaisomi ar naikinami) ir taip buvo galimai neteisėtai sumedžiota nemažai gyvūnų, kurių medžioklė limituojama, o įrašai buvo pašalinti.

Pasak aplinkosaugininkų, klastojant medžioklės lapų įrašus, niekas nesužino apie sumedžiotus gyvūnus. Tokiu atveju nėra paisomi jokie medžiojamųjų gyvūnų limitai, nevykdoma sumedžiotų gyvūnų apskaita, nebūna paimti mėginiai, reikalingi Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kuri nustato ar sumedžioti gyvūnai neserga afrikiniu kiaulių maru (pvz.: šernai). Taip pat kuriama iliuzija, kad gyvūnų skaičius yra didesnis konkrečiame medžioklės plotų vienete, nei iš tikrųjų yra.

Įrašų medžioklės lapuose klastojimas ir neteisėtas gyvūnų medžiojimas, kurių metu galimai buvo padaryta didelė žala medžiojamųjų gyvūnų ištekliams medžioklės plotų vienete, turi nusikalstamos veikos požymių, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 straipsnio 1 dalyje, todėl buvo nutarta kreiptis į Utenos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (AVPK), kad pradėtų ikiteisminį tyrimą pagal pateikiamą medžiagą,13 vnt. originalių medžioklės lapų. Žalos dydis buvo paskaičiuotas gavus ikiteisminio tyrimo išvadas.

Planinis patikrinimas buvo atliekamas už 2019–2020 m. medžioklės sezoną, tiriamuoju laikotarpiu, t. y. nuo 2019 m. balandžio 1 d. 2020 m. kovo 31 d., neteisėtai iš viso buvo sumedžiota: 18 stirnos patinų, 1 stirnos jauniklis, 2 briedžio patinai, 1 briedžio patelė ar jauniklis, 6 šernų jaunikliai dėl to laukinių gyvūnų rūšims padaryta bendra 53 627,34 Eur žala.

Kaltinimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą buvo pateikti keturiems fiziniams asmenis, priklaususiems medžiotojų ir žvejų klubui „Girelė“.

Teismo nuosprendžiu jie pripažinti kaltais už medžioklės lapuose ištrintus sumedžiotus gyvūnus ir jiems skirta:

  • pirmajam –  20 tūkst. Eur bauda, uždrausta naudotis teise medžioti 5 (penkiems) metams ir uždrausta naudotis teise būti medžioklės vadovu 5 (penkiems) metams;
  • antrajam –  12,5 tūkst. Eur bauda, uždrausta naudotis teise medžioti 5 (penkiems) metams ir uždrausta naudotis teise būti medžioklės vadovu 5 (penkiems) metams;
  • trečiajam –  25 tūkst. Eur bauda, uždrausta naudotis teise medžioti 5 (penkiems) metams ir uždrausta naudotis teise būti medžioklės vadovu 5 (penkiems) metams;
  • ketvirtajam –  25 tūkst. Eur bauda, uždrausta naudotis teise medžioti 5 (penkiems) metams ir uždrausta naudotis teise būti medžioklės vadovu 5 (penkiems) metams.

Tai yra pirmosios instancijos sprendimas. Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos (š. m. rugsėjo 21 d.) gali būti skundžiamas.

Primename, kad apie pastebėtus pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis