Fiksuojama suaktyvėjusi laukinių gyvūnų migracija: saugumui keliuose didinti pasitelkiami ir mokslininkų sprendimai

Ruduo pamažu įsibėgėja – orai vėsta, lauke vis anksčiau temsta. Šiuo metu taip pat gerokai išauga ir laukinių gyvūnų migracija, o prasidėjus rujai, pastarųjų elgesys pasikeičia kardinaliai – jie praranda atsargumą ir tampa nebe tokie baikštūs.

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD), siekiant didinti eismo dalyvių saugumą keliuose, ne tik nuosekliai plečia apsauginės infrastruktūros priemonių skaičių, bet akcentuoja ir būtiną pačių vairuotojų atidumą tamsiu paros metu.

Patarimai vairuotojams: kaip apsaugoti save ir kitus?

LAKD atkreipia vairuotojų dėmesį ir ragina prieš kiekvieną kelionę pasirūpinti, kad automobilis būtų techniškai tvarkingas. Derėtų užtikrinti, kad automobilio langai būtų švarūs ne tik iš vidaus, bet ir išorės, taip pagerės matomumas, ypač naktį. Taip pat – patikrinti, ar veikia vairuojamos transporto priemonės žibintai, o svarbiausia, pasirūpinti, kad jie būtų švarūs. Tiesa, jeigu yra galimybė, keliones derėtų rinktis šviesiuoju paros metu.
Vairuotojai taip pat turėtų atkreipti dėmesį ir į įspėjamąjį kelio ženklą Nr. 131 „Laukiniai žvėrys“, kuris įspėja, jog įvažiuojama į kelio ruožą, kuriame yra didesnė tikimybė susidurti su laukiniu gyvūnu, tame ruože reikia būti dar atidesniems. Žinoma, vairuotojai visais atvejais turi sutelkti dėmesį į kelią ir vengti pašalinių veiklų.

Stengiantis nubaidyti gyvūną, nereikėtų jo gąsdinti signalizuojant trumpomis ir ilgomis šviesomis – taip apakinto gyvūno elgesys tampa visiškai neprognozuojamas. Taip pat – nuolat spausti garsinio signalo, nes tai gali gyvūną tik išgąsdinti. Garsinį signalą rekomenduojama spausti pliūpsniais.

Jei automobilį tektų netikėtai stabdyti, stabdžių pedalą reikėtų spausti stipriai, tačiau būtina neprarasti ratų sukibimo su kelio danga. Kai stabdyti per vėlu, reikia bandyti apvažiuoti ant kelio stovintį gyvūną, tačiau ne iš tos pusės, į kurią nukreipta jo galva. Apvažiuojant gyvūną, derėtų stebėti ir priešpriešinį eismą, kad būtų išvengta susidūrimo su priešpriešais atvažiuojančiu automobiliu.

Susidūrimams su laukiniais gyvūnais mažinti imamasi konkrečių veiksmų

LAKD, pagal Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo galimybes, imasi visų priemonių, siekdama užtikrinti eismo dalyvių saugumą ir biologinę įvairovę. Vis dėlto, užtikrinti, jog laukiniai gyvūnai visiškai nepatektų į kelią, dėl jų nuolat keičiamos buvimo vietos – neįmanoma.

Svarbu pabrėžti, kad nevisuose valstybinės reikšmės keliuose reikalingos specialios priemonės, apsaugančios eismo dalyvius nuo laukinių žvėrių. Ar reikia tverti valstybinės reikšmės kelius, nustatoma įvertinus kelio kategoriją, esamą ir prognozuojamą eismo intensyvumą, leistiną važiavimo greitį, aktualioje teritorijoje nustatytus gyvūnų migravimo koridorius, padidinto gyvūnų judėjimo zonas.

Šiuo metu LAKD valstybinės reikšmės kelių tinkle jau yra įrengusi apie 916 km tinklo tvoros su susijusiomis specializuotomis priemonėmis migracijai: 15 požeminių perėjų stambiems laukiniams gyvūnams, 14 požeminių perėjų vidutiniams ir smulkiesiems gyvūnams, 15 apsaugos sistemų varliagyviams.

2023–2025 m. su kelio rekonstrukcijos projektais planuojama įrengti apie 121 km tinklo tvorų, 2 požemines perėjas stambiems gyvūnams, 2 požemines perėjas vidutiniams ir smulkiems gyvūnams, 2 žaliuosius tiltus valstybinės reikšmės magistraliniame kelyje A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai bei 3 varliagyvių apsaugos sistemas.

LAKD, siekdama rasti papildomų būdų, padedančių padidinti eismo saugumą gyvūnų migracijos metu, pradėjo bendradarbiavimą ir su šalies mokslininkais. Vienoje iš valstybinės reikšmės krašto kelio Kaunas–Zapyškis–Šakiai atkarpų išbandyta nauja informavimo apie laukinius gyvūnus kelyje įranga.

Išmaniosios įrangos veikimas paremtas tamsiu paros metu sekama kelkraščio zona, kuomet joje užfiksavus judėjimą – įjungiamas raudonos spalvos signalas, transporto priemonių vairuotojus įspėjantis apie šalia važiuojamosios dalies priartėjusį gyvūną. Gyvūnui pasitraukus iš išmaniuoju įrenginiu sekamos zonos, sistema dar kurį laiką praneša apie galimą pavojų.

Siekiant visomis priemonėmis didinti eismo dalyvių saugumą kelyje ir išvengti galimų laukinių gyvūnų žūčių Lietuvos keliuose, LAKD yra sudariusi „Apsaugos sistemų nuo laukinių gyvūnų įrengimo valstybinės reikšmės keliuose prioritetinę eilę“. Apsaugos priemonės nuo laukinių gyvūnų taip pat planuojamos, projektuojamos ir įgyvendinamos kartu su kelio rekonstrukcijos, kapitalinių remontų projektais.

Kasmet Lietuvos keliuose yra užregistruojama eismo įvykių, kuriuose, automobiliui susidūrus su gyvūnu, nukenčia, žūsta arba būna sužalojami žmonės. Lietuvos kelių policijos duomenimis, per pirmus 6 šių metų mėnesius Lietuvos keliuose užfiksuotas 2441 techninis eismo įvykis su gyvūnais, iš jų 4-iuose buvo sužeisti žmonės. Atmintinę vairuotojams, kaip saugiai elgtis kelyje, norint išvengti susidūrimo su laukiniais gyvūnais, galite rasti čia.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis