Po prokuratūros skundo – apkaltinamasis nuosprendis dėl žiauraus elgesio su gyvūnais
Apeliacinės instancijos teismą įtikino Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroro argumentai. Gyvam šernui iltis karpę, audinę ir vietnamietišką kiaulę medžiokliniais šunimis pjudę bei tai filmavę 7 vyrai pripažinti kaltais dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Pirmosios instancijos teismo išteisintiems asmenims dabar bendrai skirta beveik 30 tūkst. eurų siekianti bauda.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, o tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Marius Fokas.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai, tiriant visai kito pobūdžio nusikalstamas veikas, liudytoju apklausto 54 metų Telšių gyventojo G. S. telefone buvo aptikta daugybė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti galimai žiauraus elgesio su gyvūnais epizodai.

Dėl vaizdo įrašuose užfiksuoto trijų gyvūnų žalojimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. 2017 metų vasarą nufilmuota, kaip keli vyrai laiko surištą gyvą šerną ir, jį pražiodę, kerpa bei traukia besimuistančiam gyvūnui iltis. 2018 metų gegužę padarytame įraše matyti, kaip iš narvelio paleista audinė užpjudoma dviem medžiokliniais šunimis. Šie bejėgį gyvūną tampo ir drasko. Trečiame vaizdo įraše matyti, kaip šunimis užpjudoma pririšta vietnamietiška kiaulė, o vėliau G. S. jai perpjauna gerklę ir gyvūnas nukraujavęs nugaišta. Ši egzekucija truko daugiau nei 40 minučių.

Atliekant tyrimą, buvo nustatyti 7 įtariamieji – 23-60 metų Telšių, Šiaulių ir Radviliškio gyventojai. Visi jie, išskyrus 23 metų telšiškį – medžiotojai. Manoma, kad iltys šernui buvo šalinamos, kad jį pjudant šių medžiotojų šunimis, šie nenukentėtų nuo besiginančio laukinio gyvūno. Audinę ir vietnamietišką kiaulę draskyti trys G. S. šunys buvo paleisti dresiruojant ir mokant juos medžioti.

Tai, kad vaizdo įrašuose užfiksuotas žiaurus elgesys su minėtais gyvūnais, patvirtino ir kompetetingi gyvūnų gerovės specialistai, ir aplinkosaugininkai. Jų išvadose konstatuota, kad šunų draskoma audinė buvo suluošinta ir galėjo mirti, o vietnamietiška kiaulė – kankinama, suluošinta ir, perpjovus gerklę, palikta šunims toliau draskyti, kol nugaišo. Specialistų nuomone, dėl tos pačios priežasties – medžioklinių šunų dresavimo tikslais, buvo šalinamos ir šerno iltys. Tokiu būdu laukinis gyvūnas buvo sužalotas, o koks jo tolimesnis likimas – nežinia.

2022 metų gegužės 20 dieną Telšių apylinkės teismo Telšių rūmai visus septynis kaltinamuosius išteisino kaip nepadariusius veikų, turinčių nusikaltimo požymių.

Šį teismo nuosprendį Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras M. Fokas apskundė aukštesniajam teismui. Prokuroro apeliaciniame skunde teigiama, kad teismas įrodymus vertino neišsamiai, šališkai, tendencingai ir selektyviai, iškraipė jų turinį, tinkamai neišanalizavo bei tarpusavyje nepalygino visų duomenų, neanalizavo ir visiškai nevertino pagrindinių objektyvių duomenų šaltinio šioje baudžiamojoje byloje – vaizdo įrašų ir jų turinio, todėl padarė neteisingas ir šališkas išvadas.

Šiaulių apygardos teismas, išnagrinėjęs prokuratūros apeliacinį skundą, šių metų gegužės 15 dieną nusprendė panaikinti pirmos instancijos teismo išteisinamąjį nuosprendį ir visus 7 asmenis pripažino kaltais dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Telšiškiui G. S. dėl visų trijų gyvūnų kankinimo epizodų skirta 9 tūkst. 876 eurų bauda. Kartu su juo kankinant skirtingus gyvūnus bendrininkų grupėse veikusiems trims kaltinamiesiems teismas skyrė po 3 tūkst. 766, dviem – po 2,5 tūkst., o vienam – 1 tūkst. 883 eurų dydžio baudas.

Apeliacinės instancijos teismas taip pat sutiko su prokuroro skunde išdėstytais argumentais, kad privataus veterinarijos gydytojo V. P., liudijusio kaltinamųjų naudai, veiksmuose yra nusikalstamos veikos pagal Baudžiamojo kodekso 235 str. 1 d. požymių („Melagingi skundas, pareiškimas, pranešimas, parodymai, išvados ir vertinimas“). Teismui pavedus Šiaulių apylinkės prokuratūrai spręsti šio liudytojo baudžiamosios atsakomybės klausimą, gegužės 17 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo melagingų parodymų davimo.

Apeliacinės instancijos teismo sprendimas įsigaliojo jo priėmimo dieną ir per 3 mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismu

 

Generalinės prokuratūros informacija

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis