Po balsavimo Seimo komitete aplinkos ministro patarėjas prabilo apie traukimąsi
Šiandien Seimo Aplinkos apsaugos komitetas (AAK) apsisprendė dėl naktinio matymo ir termovizorinių taikiklių naudojimo medžiojant šernus, lapes ir mangutus. Vos vieno Seimo nario balso persvara lėmė AAK išvadą: Seimo komitetas – už šį pasiūlymą.

Medžiotojai sveikina tokį Seimo komiteto sprendimą. „Nemenkas poslinkis link to, kad Lietuvos medžiotojai galėtų rinktis, turėtų teisę į pasirinkimą, kaip ir didžioji dalis Europos medžiotojų!“ – jau pirmosiomis minutėmis po balsavimo atsirado įrašas vienoje medžiotojų grupėje socialiniuose tinkluose. Žinia tuojau pat sulaukė džiaugsmingų grupės narių reakcijų. AAK balsavimo rezultatą tuojau ėmė gyvai aptarinėti ir kitose medžiotojų grupėse bei sveikinti visus, kurie palaiko racionalų komiteto sprendimą.

Tiek parlamentarų, tiek ir suinteresuotų šalių požiūriai į naktinių taikiklių naudojimą kardinaliai skyrėsi ir skiriasi. Ne veltui Seimo komitete buvo padaryta svarstymo pertrauka.

Kardinaliai priešingai projektą (Medžioklės įstatymo Nr. IX-966 5 straipsnio pakeitimo ir Įstatymo papildymo 15(1) straipsniu įstatymo projektas) vertina ne tik parlamentarai bei nevyriausybinės organizacijos – gyvūnų teisių gynėjai ir medžiotojai.

Prieštaringas ir institucijų požiūris. Aplinkos ministerija, kurios poziciją išsakė aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis, pasisakė vienprasmiškai – tokiam siūlymui ministerija nepritaria. Vienas iš motyvų, kad nėra jokios galimybės sukontroliuoti naktinio matymo taikiklių naudojimo. Tuo tarpu Valstybinė maisto ir veterinarijos taryba projektui pritarė argumentuodama, jog papildomas įrankis medžiotojams padės geriau kontroliuoti šernų populiaciją, kartu ir valdyti afrikinio kiaulių maro plitimą.

Šiandien po pertraukos Seimo komitete dar kartą buvo apsikeista nuomonėmis itin jautriu, anksčiau ne kartą svarstytu klausimu. Kitokią poziciją turinčius AAK narius bei posėdžio dalyvius rezultatai nuteikė nemaloniai.

Itin principingai sureagavo aplinkos ministro patarėjas M. Čepulis. Jis asmeninėje feisbuko paskyroje pareiškė apie ketinimą trauktis iš užimamų pareigų:

„O aš nebematau galimybių toliau dirbti Aplinkos Ministerijoje.

Buvo nerealūs metai, nereali patirtis, už kurią būsiu be galo dėkingas Simonui, mūsų komandai ir visiems be išimties ministerijos ir jos pavaldžių įstaigų darbuotojams, kolegoms, bičiuliams.

Iš aplinkosaugos temų niekur nedingstu. Naktinių klausimas atsidurs Seime ir ten bus sprendimas. Prezidentūra žadėjo vetuoti (tikiuosi, nepakeis nuomonės). Su medžiotojais kaip turėjom diskusijų, taip ir turėsim, bet tikrai nesame priešai, kaip kažkas bando piešti. Rankas visiems spausiu (išskyrus kelis Seimo narius)“.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis