AKM valdymo priemonės aptartos su Lietuvos kiaulių augintojų asociacija

Glaudus bendradarbiavimas su socialiniais partneriais išlieka svarbiu tarnybos prioritetu. Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) atstovai susitiko su Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos atstovais bei aptarė afrikinio kiaulių maro situaciją (toliau – AKM).  

Susitikimo metu diskutuota, jog afrikinis kiaulių maras ir toliau cirkuliuoja laukinėje gamtoje, šernuose. Vien tik per šių metų sausio ir vasario mėnesius, AKM nustatytas 61 vietoje 110 šernams net 17 savivaldybių Lietuvoje. Šernų populiacijos didėjimas ir toliau lemia AKM protrūkių skaičių šernuose, ir tai vyksta, nepaisant VMVT teiktų rekomendacijų medžiotojams. AKM Lietuvoje ir toliau plinta žymiai sparčiau, nei to buvo tikėtasi. Lietuva vis dar neturi patvirto Nacionalinio šernų populiacijos reguliavimo plano, tačiau tokį planą parengti visos Europos Sąjungos šalys narės bus įpareigotos iki š. m. spalio mėn., tad visoms suinteresuotoms vyriausybinėms ir nevyriausybinėms institucijoms teks sėsti prie bendro stalo ir nuspręsti, kokios priemonės privalės būti taikomos tam, kad AKM viruso cirkuliavimas šernų populiacijoje sumažėtų.

Kadangi AKM virusas įsitvirtino šernų populiacijoje ir iš jos nesitraukia, todėl labai didelis dėmesys ir toliau turi būti skiriamas biologinio saugumo priemonių įgyvendinimui kiaulininkystės ūkiuose, tam, kad liga iš laukinės faunos nepatektų į kiaulių ūkius ir būtų išvengta nuostolių. 2022 m. AKM nustatyta 16 kiaulių protrūkių kiaulių laikymo vietose, buvo išplėsta III ribojimų zona ir dėl to finansinius nuostolius patiria kiaulininkystės sektorius, taip pat tai didele dalimi atsiliepia eksportui bei šalies ekonomikos augimui. 

Kiaulininkystės sektoriaus atstovams akcentuota, biosaugaus reikalavimų turi laikytis ir didieji komerciniai, o  taip pat ir mažieji ūkiai, kurie kiaules augina savo reikmėms.

Su asociacijos atstovais sutarta, kad kiaulių laikytojų bei medžiotojų edukacija yra viena svarbiausių prevencijos priemonių, galinčių apsaugoti AKM užkrato patekimą į kiaulių laikymo vietas. Susitikimo metu nuspręsta pavasarį suorganizuoti visuotinius asociacijos narių, kiaulių augintojų, mokymus, apžvelgiant pagrindinius biosaugos reikalavimus, naujoves bei priemones, kuriomis biosaugą užtikrinti galima efetyviausiai. Diskutuota, jog mokymuose bus pasidalinta ir praktiniais patarimais, kurie gali būti veiksmingi siekiant apsaugoti nuo ligos patekimo į kiaulių ūkį. 

 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis