SANTE atstovai vertino afrikinio kiaulių maro valdymą Lietuvoje

Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato (SANTE) atstovai praėjusią audito metu aiškinosi,  kaip Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) įgyvendina afrikinio kiaulių maro (toliau – AKM) prevencijos ir kontrolės priemones. Institucijos atsakingos už Europos Sąjungos (toliau – ES) politiką maisto saugos ir sveikatos srityse atstovai, audito metu vertino kaip Lietuvoje vyksta ankstyvas AKM nustatymas vykdant stebėseną, kokių priemonių ir veiksmų, imamasi siekiant užkirsti kelią ligos plitimui kiaulių ūkiuose,  taip pat kaip prižiūrima ir kontroliuojama, kad liga neplistų iš užkrėstų teritorijų, šernų ligos kontrolės priemonių veiksmingumą. Auditoriai taip pat vyko į VMVT departamentus, lankėsi kiaulių ūkiuose, skerdyklose bei medžiotojų klubuose.

Kaip viena esminių problemų, preliminariose išvadose auditoriai iškėlė tai, kad Lietuvoje daugėja teigiamų atvejų laukinėje faunoje, pastebėta ir didėjanti šernų populiacija. Sprendimas, kaip įvardino SANTE atstovas galėtų būti – Nacionalinis šernų valdymo planas, kuris padėtų sėkmingiau kovoti su liga.

Auditoriai taip pat pastebėjo, kad AKM protrūkiai kiaulių ūkiuose yra valdomi efektyviai, taikomos tinkamos priemonės operatyviam židinio likvidavimui. Taip pat paskatino ir toliau tęsti aktyvią informacinę sklaidą su kiaulių laikytojais, medžiotojais kurie duoda pozityvių rezultatų ir reikšmingai mažina biosaugos pažeidimus. 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis