Vilkai Lenkijos Lodzės vaivadijos miškuose!

šaltinis-https://www.medzioklezurnalas.lt/

Vilkus Lodzės vaivadijoje galima rasti miškuose, nuvažiavus valandą automobiliu nuo Lodzės į pietus ir rytus nuo provincijos. Vilkai visam laikui apsigyveno Lodzės vaivadijos miškuose. Ne taip seniai centrinė Lenkija ir Lodzės valstybinių miškų direkcijos jurisdikcijai priklausantys miškai buvo vadinami „ baltais vilkų planais“.

Vilkų populiacija Lenkijoje pamažu atsigauna. Jau dabar dėl didėjančio individų skaičiaus pavienių vilkų ar gaujų galima aptikti visos šalies miškuose. Ten, kur žmogaus veikla, susijusi su ūkininkavimu ar miškų eksploatavimu, trukdo šių plėšrūnų gyvenimui, vis dažniau susiduriama su vilkais. Ar reikia bijoti vilkų? Kaip elgtis sutikus vilką „akis į akį“?
Vilkų populiacija Lenkijoje pamažu atsigauna. Jau dabar dėl didėjančio individų skaičiaus pavienių vilkų ar gaujų galima aptikti visos šalies miškuose. Ten, kur žmogaus veikla, susijusi su ūkininkavimu ar miškų eksploatavimu, trukdo šių plėšrūnų gyvenimui, vis dažniau susiduriama su vilkais.

 

 

Kiek vilkų yra Lenkijoje?

Vilkų skaičių miškuose Valstybinių miškų urėdijos specialistai įvertino apie 30 individų, tai yra trys ar net keturi nuolatiniai būriai. Tai buvo 2019 m. Du iš jų, tikriausiai jau apsigyvenę Lodzės miškuose, turėjo jauniklius. Tai sensacinga informacija, turint omenyje tai, kad prieš keliolika metų jie buvo rasti beveik vien tik rytiniuose Beskidų, Biesczady ir Belovežo miškuose, vėliau – Augustavo girioje, Roztočėje ir Noteckos girioje.

Prieš trejus metus, Centrinės statistikos tarnybos duomenimis, Lenkijoje jų buvo 2 tūkst. Kiek yra dabar? Dabar jų yra visur, taip pat ir Lodzės vaivadijoje, konkrečiai jos pietuose ir rytuose. Lenkija maždaug tris kartus didesnė už Lietuvą. , o vilkų populiacija visoje šalyje siekia 2,4 tūkst. rūšies individų.

Mūsų šalyje, mokslininkų duomenimis, yra mažiausiai 87 vilkų šeimų grupės. Taigi, apie 700 vilkų, skaičiuojant, kad vienoje grupėje vidutiniškai yra aštuoni individai. Tada iš esmės vilkų skaičius Lenkijoje panašus į mūsų šalies populiacijos tankumą. Tačiau plėšrūnų medžioklė ten uždrausta, o vilkai vis drąsiau artėja prie fermų ir žmonių namų.

RDPL Łódź ramina, kad priemiesčių miškuose vilkų nesutiksime, o taip pat ne mažuose, atskirtuose miškų kompleksuose, nors gali atsitikti taip, kad ten gali pasivaikščioti pavienis migruojantis individas. Lodzės vaivadijoje vilkai apsigyveno vietovėse, priskirtose ekologiniams koridoriams, t. y. miškuose prie upių slėnių, ypač Pilica, Varta ir Rawka, t. y. valanda kelio automobiliu nuo Lodzės.

Anot Lodzės miškininkų, pirmosios žinios apie vilkus Lodzės vaivadijoje pasirodė prieš kelerius metus, tačiau jos buvo susijusios tik su pavieniais individais, o informacija ne visada buvo patikima, nes ne kiekvienas informatorius gali atpažinti vilką ir nesupainioti jo su dideliu valkataujančiu šunimi. Prieš ketverius metus vilkas buvo pastebėtas net Lodzės centre, o informacija buvo laikoma patikima, nes liudininkais tapo du medžiotojai. Vėliau miškuose pastebėta vilkų pora, rastos iš dalies suėstų gyvūnų liekanos, galiausiai vilkas buvo paleistas iš spąstų – tai neginčijamas jų buvimo Lodzės krašte įrodymas

Kaip elgtis miške sutikus vilką?

Maciejus Siemboras iš Lodzės RDPL aiškina, kad jei miške sutinkame vilkus, pirmiausia turėtume išlikti ramūs, nes jie vengia žmonių ir niekada nesiartins prie žmogaus neprovokuoti.

“Retai, bet žmonės turi galimybę stebėti vilkus”, – sako Maciejus Siemboras: “Vilkai pasitrauks, greičiausiai jie greitai pabėgs, jei mus pastebės. Kai matome vilką, jis mūsų dar nepastebėjo, o mes jaučiame nerimą ar baimę, galima ploti rankomis, šaukti, švilpti, nulaužti šaką, tada jis tikrai pabėgs. Negalite nieko mesti į vilką ar jo vytis, net jei jaučiatės labai drąsūs. Susitikimas su vilku tikrai saugesnis nei su klajojančiu ar laukiniu šunimi, o jų mūsų miškuose vis dar daugiau nei vilkų.”

Atsiminkite! Jei aptinkate urvus, jokiu būdu nesiartinkite prie jų ir nežiūrėkite į juos. Negalima artintis prie vietų, iš kurių sklinda vilkiukių verkšlenimas, jiems nereikia žmogaus pagalbos!

 

 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis