Medžiotoją į teismą atvedė pareigūnų radinys seife

Pareigūnams aptikus neteisėtai laikomus šovinius į Tauragės apylinkės teismą atvykti turėjo medžiotojas S. R. Anksčiau neteistas, vedęs ir dirbantis vyriškis turėjo paaiškinti, kaip nutiko, kad jo seife aptikti neleistini daiktai.

Tauragės apylinkės teismas spalio 4-ąją paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis. Už šią nusikalstamą veiką Baudžiamajame kodekse numatytos sankcijos – areštas arba laisvės atėmimas iki 5-erių metų.

Kaltinamasis S. R. savo kaltės nepripažino. Jis teigė, kad birželio 22-osios rytą atvykę Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai pareikalavo apžiūrėti seife laikomus ginklus. Vyriškis seife laikė 4 ginklus ir nemažai šovinių. Pareigūnai seife aptiko 6 pramoninės gamybos 16 kalibro medžioklinius šovinius. Pastariesiems laikyti leidimo medžiotojas nepateikė.

Kaltinamasis pasakojo medžioti pradėjęs dar prieš 30 metų ir tuomet įsigijęs leidimą medžiokliniam 16 kalibro šautuvui bei šoviniams laikyti. Jis teigė, kad maždaug prieš 10 metų jam buvo išduotas leidimas 12 kalibro šautuvui ir šoviniams, o leidimas 16 kalibro šoviniams ir šautuvui buvo anuliuotas, todėl jis tokio leidimo patikrinimo metu nebeturėjo. Vyriškis teigė, kad 16 kalibro šautuvus pardavė, manė pardavęs ir visus šovinius. Anot jo, šoviniai užsiliko per aplaidumą. S. R. kalbėjo manantis, kad jokio nusikaltimo nepadarė.

„Akivaizdu, kad prieš netekdamas teisės laikyti 16 kalibro šautuvą ir šaudmenis jis žinojo apie turimus šovinius, veika tęstinė ir teiginys, kad vėliau užmiršo apie juos, nekeičia jo veikos aplinkybių ir jo kaltės“, – nuosprendyje nurodė teisėjas Osvaldas Briedis.

Tačiau, konstatavo jis, iš bylos duomenų matyti, kad S. R. turi leidimą laikyti 12 kalibro lygiavamzdį šautuvą, o ginklą ir šaudmenis, tarp jų ir neteisėtai 6 pramoninės gamybos 16 kalibro centrinio įskėlimo medžioklinius šovinius, laikė tinkamai įrengtame seife. „Žalos kitiems asmenims nepadarė, nėra duomenų, kad S. R. ruošėsi panaudoti šaudmenis neteisėtai veiklai ar nusikalstamiems tikslams, todėl nebuvo realaus pavojaus dėl žalos atsiradimo visuomenei“, – akcentavo teisėjas ir pabrėžė, kad šis nusikaltimas pripažintinas mažareikšmiu. 

Tad medžiotoją nuo baudžiamosios atsakomybės nuspręsta atleisti, tiesa, teismas jam nurodė per 3 mėnesius sumokėti 500 eurų įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis