Dar vienas AKM protrūkis kiaulių laikymo vietoje Lietuvoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) informuoja, kad 2022 m. lapkričio 4 d. Šaukėnų miestelyje, Kelmės rajone (žr. Pav. I), nekomerciniame kiaulių ūkyje, kuriame buvo laikytos 7 penimos kiaulės savo reikmėms, nustatytas Afrikinis kiaulių maras (toliau – AKM).  Tai – šešioliktas AKM protrūkis Lietuvoje šiemet. Reikia pažymėti, kad AKM protrūkis įvyko labai nebūdingu šiai ligai laiku. Paprastai šis virusas aktyviai plinta šiltuoju metų laiku.

Kiaulių laikytoja šių metų lapkričio 3 d. informavo VMVT apie 2 sergančias kiaules, kurios tą pačią dieną nugaišo. Iš nugaišusių ir vienos sergančios kiaulės paimti mėginiai ir išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą AKM diagnozei patvirtinti. Gavus informaciją, jog kiaulės sirgo AKM, visos laikytos kiaulės nedelsiant buvo nugaišintos, ūkyje atlikta pirminė dezinfekcija, izoliuoti galimi viruso šaltiniai.

Pav. I

„Siekiant užkirsti AKM plitimui buvo patvirtintos apsaugos (3 km) ir stebėsenos (10 km) zonos. Šiuo metu atliekamas tyrimas viruso šaltiniui ir jo patekimo į ūkį keliams nustatyti. Savo reikmėms auginantiems kiaules neversliniuose ūkiuose primename, kad privaloma laikytis minimalių biologinio saugumo reikalavimų, kuriems įgyvendinti nereikia didelių investicijų, ištisus metus. Pvz. prieš įeidami į kiaulių laikymo patalpas ūkininkai persivilktų drabužius ir persiautų avalynę, nešertų kiaulių virtuvės atliekomis, taikytų dezinfekciją. Tačiau vis dar pastebimas ūkininkų abejingumas ir sąmoningumo stoka, o gal daugelis jau patikėjo, kad šios ligos Lietuvoje nėra“, – kalbėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis. 

VMVT dar kartą primena, kad siekiant užkirsti kelią AKM plitimui, būtina laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Svarbiausi reikalavimai yra tokie: 

  • Ūkis turi būti aptvertas. 
  • Būtina įrengti dezinfekavimo kilimėlius.  
  • Kiaulių augintojai, eidami į tvartą turi keisti rūbus ir avalynę. 
  • Kiaulių negalima šerti žalienomis, nušienautomis aplink ūkį, bei maisto atliekomis. 
  • Pašaliniams žmonėms, o ypač medžiotojams – draudžiama patekti į patalpas, kuriose laikomos kiaulės.  
  • Kiaules derėtų šerti tik termiškai apdorotu pašaru. 

Nustačius minėtų reikalavimų nepaisymo atvejus, pirmąjį kartą taikomas įspėjimas, o antrą kartą nurodoma priverstinai paskersti laikomas kiaules. Tik laikydamiesi biologinio saugumo reikalavimų galime sustabdyti AKM plitimą ūkiuose. 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis