Vilniaus aplinkosaugininkai nustatė asmenį, Švenčionių rajone neteisėtai laikiusį lūšies iškamšą

Pirmadienį Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai, tikrindami turimą informaciją, Švenčionių rajone iš asmens paėmė neteisėtai laikytą saugotino laukinio gyvūno – lūšies iškamšą.

Asmuo pareigūnams teigė, kad lūšies iškamšą už 850 eurų įsigijo užsienyje, bet negalėjo pateikti jokių teisėtą gyvūno įsigijimą patvirtinančių dokumentų.

Už neteisėtą saugomų rūšių laukinių gyvūnų naudojimą asmeniui gresia bauda nuo 60 iki 300 eurų, taip pat ir lūšies iškamšos konfiskacija.

„Paprastoji lūšis (Lynx lynx) įrašyta ne tik į Lietuvos raudonąją knygą, bet ir saugoma tarptautiniu mastu. Ją laikyti neturint leidimų ar teisėtų įsigijimo dokumentų yra draudžiama“, – teigia Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos pareigūnas Tomas Ūsaitis.

Prekybos laukiniais gyvūnais, augalais ir grybais taisyklėse  įtvirtinta, kad įvežant į Lietuvos Respubliką ar išvežant iš Lietuvos Respublikos laukinius gyvūnus ir (ar) augalus, nurodytus Reglamento (EB) Nr. 338/97 A–D prieduose, vadovaujamasi Reglamento (EB) Nr. 338/97, Reglamento (EB) Nr. 865/2006 nustatyta tvarka ir būtina turėti šiuose reglamentuose nurodytus leidimus, sertifikatus, kitus dokumentus.

„Panašų atvejį, šįmet pareigūnai išaiškino jau ne vieną. Pvz., Marijampolėje aplinkosaugininkai konfiskavo 12 laukinių gyvūnų iškamšų: Juodojo šeško (Mustela putorius) iškamšą, dvi Keršulio (Columba palumbus) iškamšas, vieną Nendrinės vištelės (Gallinula chloropus) iškamšą, Lėlio (Caprimulgus europaeus) iškamšą, Tikučio (Tringa glareola ) iškamšą, trijų Žvyrių (Lagopus lagopus scoticus et hibericus)  iškamšas, Miškinės kiaunės (Martes martes) iškamšą, Kanadinės audinės (Neovison vison), Paprastosios voverės (Sciurus vulgaris) iškamšą ir dvi Stirnos (Capreolus capreolus) patino kaukoles su ragais, kai asmuo neturėjo jų teisėtą įsigijimą patvirtinančių dokumentų, taip pat nustatytas dar vienas asmuo, prekiavęs pilkojo vilko (Canis lupus) iškamša, neturintis reikiamų dokumentų“, – sako T. Ūsaitis.

 

 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis