Stiprinamas Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas AKM prevencijos klausimais

Kartu su Lietuvos delegacija, vadovaujama žemės ūkio viceministro Pauliaus Lukševičiaus, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Mantas Staškevičius dalyvavo Tarptautiniame pieno kooperatyvų forume, vykusiame Balstogėje, Lenkijoje.

Forume buvo aptariami didžiausi iššūkiai bei perspektyvos ES žemės ūkio politikoje, Žaliojo kurso susitarime bei pieno sektoriuje. 

Vizito į Lenkiją tikslas taip pat buvo ir dvišalis susitikimas afrikinio kiaulių maro (AKM) kontrolės klausimais su Lenkijos delegacija, vadovaujama Žemės ūkio ir kaimo plėtros ministerijos valstybės sekretoriaus Ryszard Bartosik.

VMVT direktorius su sekretoriumi bei delegacijos atstovais aptarė bendradarbiavimo tarp šalių stiprinimo svarbą kovojant su afrikinio kiaulių maro plitimu bei nesudarant kliūčių laisvai prekybai tiek gyvomis kiaulėmis, tiek ir kiauliena bei kiaulienos produktais.  

Lenkijos kolegos ypač teigiamai įvertino faktą, kad 2021 m. Lietuvoje kol kas nenustatytas nei vienas protrūkis kiaulių laikymo vietoje. Pagrindiniai veiksniai, lėmę, kad mūsų šalyje AKM virusas nepasiekė kiaulių ūkių, buvo tinkamai vykdyta valstybinė veterinarinė kontrolė kiaulių laikymo vietose, kiaulių laikytojų pastangos išlaikyti tinkamą biologinio saugumo lygį kiaulių laikymo vietose, pasyvi ir aktyvi stebėsena, tikslingas kiaulių augintojų ir laikytojų švietimas. AKM viruso suvaldymui laukinėje gamtoje padėjo bendradarbiavimas tarp institucijų ir medžiotojų. Tarnyba taip pat vykdo medžiotojų klubų ir būrelių patikras bei medžiotojų mokymus.

„Mūsų atliktas šviečiamasis darbas ir tinkamai vykdoma valstybinė kontrolė prisidėjo prie AKM viruso suvaldymo šalyje. Lenkijos kolegoms pasirodėme kaip ypač sektinas pavyzdys, todėl pakvietėme Lenkijos veterinarijos tarnybos atstovus atvykti į Lietuvą, kad pasidalintume savo šalies patirtimi apie biologinio saugumo priemonių įgyvendinimą ir taikymą. Numatėme ir praktinius vizitus į kiaulių ūkius bei gyvūnų pirminio apdorojimo aikšteles, kuriose yra dorojami sumedžioti šernai. Tikimės, kad apsikeitimas AKM valdymo patirtimi kiaulių ūkiuose ir šernų populiacijoje leis abiems šalims tinkamai valdyti vis dar tebeplintantį virusą, o protrūkių skaičius ir atvejai šernuose ir toliau mažės“, – dalinosi dvišalio susitikimo rezultatais VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Susitikimo metu taip pat aptartas ir Komisijos reglamento (ES) 2021/605, kuris nustato specialiąsias AKM kontrolės priemones skirtingose ribojimų zonose, įgyvendinimas Lietuvoje. Tačiau, dar prieš įsigaliojant reglamentui, mūsų šalyje jau buvo įsiteisėjęs VMVT direktoriaus įsakymas dėl kiaulių ir jų produktų judėjimo tarp nustatytų AKM ribojimo zonų. Lietuvoje taip pat jau yra įdiegta gyvų kiaulių judėjimo kontrolės į kitus ūkius ar skerdyklas sistema, kuomet visi kiaulių judėjimai Lietuvoje yra registruojami TRACES sistemoje. Ši  kontrolės sistema yra naudojama sertifikuojant gyvūnus Europos Sąjungoje, tačiau pritaikius ją šalies mastu, leido be didesnių iššūkių įgyvendinti reglamento nuostatas ir tai prisidėjo prie dar geresnių AKM prevencijos rezultatų.

Tai, kad Lietuva yra pasirengusi dalintis savo praktika bei patirtimi su užsienio šalimis rodo aukštą mūsų specialistų kompetenciją bei sektiną patirtį, kuri be kita ko pasitarnaus dar glaudesnių tarptautinių santykių užmezgimui.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis