LMS “Gamta” ir Sūduvos medžiotojų sąjunga siūlo statant pasienio tvorą numatyti praėjimus gyvūnams

Lietuvos – Baltarusijos sienos ilgis yra 679 km., iš jų : 380 km. eina sausuma ir 299 km. vandenimis. Didžioji pasienio zonos dalis yra miškinga arba dalija miškų masyvus. Pasienio zonos teritorijoje gyvena gausios briedžių, tauriųjų elnių, šernų ir vilkų populiacijos.

Jau penki metai kaip atsistatė istorinis stumbrų patinų (nedalyvaujančių rujoje) migracijos keliai į Lazdijų, Druskininkų ir Varėnos rajonus iš Belovežo girios ir atgal. Stambių kanopinių žvėrių populiacijų ribos nežino sienų. Taip istoriškai susiklostė, kad Baltarusijos teritorijoje yra vasaros ganyklos, o žiemos ganyklos ir rujos vietos – Lietuvos teritorijoje.

Stumbras

Gyvūnai turi mėgiamus perėjimo ruožus, kuriuos puikiai žino vietos medžiotojai ir, mano tvirtu įsitikinimu, pasieniečiai. Pastačius neperžengiamą tvorą (serpantiną) sugrius per tūkstančius metų nusistovėjusios gyvūnų populiacijų ribos, rujos vietos, pasikeis kaimenių struktūra. Suprantame Valstybės rūpestį apginti ES išorinę sieną. Tačiau diktatoriai ateina ir nueina, o siena liks.

Mums nerimą kelia tai, kad nė karto negirdėjome, kad būtų nors užsiminta apie tvoros neigiamą įtaką gyvūnų migracijai. Todėl Lietuvos medžiotojų sąjunga “Gamta” ir Sūduvos medžiotojų sąjunga siūlo statant pasienio tvorą numatyti praėjimus gyvūnams. Manome su šiuolaikinėmis stebėjimo priemonėmis galime užtikrinti tam tikrų zonų kontrolę sprendžiant nelegalų patekimo į Lietuvos teritoriją klausimus.

 

 

 

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis