Pranešama apie naujus AKM atvejus Bulgarijos ir Lenkijos ūkiuose

Nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai kaimyninėje Lenkijoje ir Bulgarijoje – dar vienas įspėjimas mūsų šalies kiaulių augintojams neprarasti budrumo ir atsakingai saugoti savo ūkius.


Jau antrasis AKM protrūkis šiais metais užfiksuotas Bulgarijoje. Liga pirmą kartą šiemet buvo nustatyta liepos mėn. daugiau nei 120 kiaulių laikymo vietoje. Naujas atvejis nustatytas š. m. rugpjūčio 18 d. ūkyje, kuriame buvo laikoma 13 tūkst. kiaulių. Protrūkio vietoje nedelsiant pradėtas epizootinis tyrimas, siekiant nustatyti, kaip liga galėjo patekti į šią didelę komercinę kiaulių laikymo vietą. Pradėti ir kiaulių gaišinimo bei vietos dezinfekavimo darbai.

Bulgarijoje vis dar dažnai nustatomi protrūkiai ir laukinėje faunoje, šiais metais tokių atvejų nustatyta beveik 200. Svarbu pabrėžti, kad Bulgarijos kiaulių ūkiai, bendradarbiaudami su veterinarijos tarnyba ir kitomis institucijomis, deda dideles pastangas kiaulininkystės ūkių atnaujinimui, aukštesnio lygio biologinio saugumo priemonių įdiegimui.  

Dar vienas AKM protrūkis nustatytas š. m. rugpjūčio 17 d. Lenkijoje esančiame kiaulininkystės ūkyje, kuriame buvo laikoma beveik 80 kiaulių. Kaimyninėje šalyje tai jau 55 protrūkis šiais metais. Toks didelis atvejų skaičius Lenkijoje nebekelia nuostabos, kadangi virusas jau yra įsisiautėjęs laukinėje faunoje (šernuose) – liga diagnozuota daugiau nei 2 tūkst. vietų. Kaip rodo patirtis, kuo didesnė AKM viruso koncentracija laukinėje faunoje, tuo didesnė rizika ligai patekti ir į kiaulininkystės ūkius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina šalies kiaulių laikytojus ir toliau griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų, siekiant užkardyti ligos patekimą į ūkius. Nors šiais metais Lietuvos kiaulininkystės ūkiuose ligos nebuvo nustatyta, tačiau ji vis dar plinta laukinėje faunoje, kurioje jau nustatytos 102 virusu užkrėstos vietos, todėl kiaulių laikytojai neturėtų prarasti budrumo.

Įtarus AKM ligos atvejį ūkyje, VMVT specialistai ragina nedelsiant pranešti vietos veterinarijos gydytojui, VMVT teritorinio padalinio specialistams arba skambinti nemokamu telefonu 8 800 40 403.


Turite klausimų?

Susisiekite su mumis