Lenkijoje nustatytas paukščių gripo atvejis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja apie gautą pranešimą iš Lenkijos, kad šalyje rugpjūčio 9 d. buvo nustatytas dar vienas labai patogeniško paukščių gripo (H5N8) viruso atvejis, kuris buvo patvirtintas komercinėje paukščių laikymo vietoje, kurioje laikoma daugiau nei 1 mln. paukščių. Tai  stambus ūkis, esantis Mazovijos vaivadijos (lenk. Mazowieckie) administraciniame vienete.

Kol kas detalesnė informacija, kaip liga galėjo patekti į ūkį, nėra pateikiama, tačiau šis protrūkis dar kartą įrodo, kad biologinio saugumo priemonių reikalavimai turi būti įgyvendinami kiekvieną dieną. Tai jau 339 protrūkis paukščių laikymo vietoje Lenkijoje šiais metais.

VMVT dar kartą primena, kad paukščių gripas yra greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Šio viruso nešiotojai ir platintojai gamtoje yra migruojantys laukiniai vandens paukščiai. Paukščių gripu sergantys paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse, paukščiai gaišta. Ligos patekimas į ūkį ypač pavojingas, nes nugaišti gali visi jame laikomi paukščiai.

Specialistų ilgamečiai stebėjimai rodo, kad ligą dažniausiai perneša paukščių gripo virusu užsikrėtę laukiniai vandens paukščiai, kurie užkrečia aplinką. Naminiai paukščiai užsikrečia per užterštą lesalą ar vandenį, nors virusą gali perduoti ir žmogus per inventorių, rūbus ar avalynę.

Pastebėjus paukščių gripui būdingų požymių naminių paukščių pulke, ėmus gaišti naminiams paukščiams ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį reikėtų apie tai pranešti artimiausiam VMVT teritoriniam padaliniui, visą parą veikiančia nemokama telefono linija tel. 8 800 40 403 arba privačiam veterinarijos gydytojui.

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis